Cu ocazia petrecerii Anului Nou la Iasi, in compania trupei Alphaville la invitatia Primariei Municipiului Iasi, am fost binecuvantati cu o vizita la Palatul Culturii, simbolul cultural si istoric al orasului.
Primarul orasului, Mihai Chirica ne-a aratat inclusiv Sala Primariei, unde a avut loc Marea Unire a Tarilor Romanesti dar Palatul Culturii, recent restaurat, ne-a taiat respiratia!
Pe 1 ianuarie am luat centrul Iasului la pas, am vizitat mall-ul Palas cu patinoarul aflat la poalele Palatului Culturii apoi am urcat scarile spre intrarea principala a palatului.
Palatul este conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, cu o îmbinare superba a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc, marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei.
Palatul de Justiție și Administrație din Iași, construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindey, are turnul central al clădirii care atinge 55 de metri înălțime, in care noi am suit ca sa auzim bataile muzicale ale ceasului. Membrii trupei Alphaville au fost impresionati foarte mult de Holul de Onoare si de decorațiunile palatului care au fost concepute în două etape diferite: epoca de început, până în anul 1914, numită epoca lui Carol I (1866-1914), și epoca lui Ferdinand I (1914-1927), diferențiate prin stilul în care acestea au fost realizate. Epoca lui Carol este preponderent neoclasică, epoca lui Ferdinand este predominant barocă, îmbinată cu Art Nouveau. Este cunoscută implicarea reginei Maria, o mare iubitoare de Art Nouveau, în cea de a doua etapă, în Sala Voievozilor găsindu-se și monograma acesteia.
Pe mine m-a impresionat Sala Voievozilor si scarile monumentale simetrice din marmura de Carrera!
Numele sălii se datorează unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian şi Aurelian, trecând apoi la întemeietorii statului medieval şi continuând seria conducătorilor acestui teritoriu până la regele Carol al II-lea.
Palatul este superb luminat seara astfel incat il poti vedea de la departare, strajuind peste cele 7 coline ale Iasului.
Pe 2 ianuarie am plecat din Iasi spre Miclauseni, la 60 kilometri distanta pentru a descoperi unul dintre cele mai frumoase tezaure culturale ale Moldovei- castelul Sturdza si manastirea Miclauseni.
Imi doream de foarte mult timp sa ajung in aceste locuri si iata o prima dorinta indeplinita in anul 2017. Povestea castelului si a familiei Sturdza ne-a fost dezvaluita de catre Sebastian, omul cu “cheia” castelului si cel care organizeaza evenimentele cu tematica.
Actualul castel, monument istoric de artă gotică, a fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza şi soţia sa Maria (născută Ghica) pe locul unui vechi conac din 1755. În interior, plafoanele şi pereţii au fost pictaţi în tempera, cu motive geometrice şi florale, sub conducerea arhitectului ieşean Reinecke. O mare parte din mobilă, uşi şi ferestre era sculptată în lemn de trandafir. Pentru scara centrală a fost adusă marmură din Dalmaţia.
Castelul deţinea o vastă bibliotecă şi câteva colecţii: 1. colecţia de arme şi costume medievale complete, pentru cal şi călăreţ, din secolul al XVI-lea (dispărută); 2. colecţia de bijuterii (dispărută); 3. Museum Familiarum, care conţinea piese rare arheologice, numismatice şi epigrafice (după 1944, au mai rămas doar câteva pietre tombale, inscripţii şi o stemă domnească) şi 4. o colecţie de busturi în marmură de Carrara şi de tablouri vechi în ulei, reprezentând strămoşi ai familiei Sturza (dispărută după 1945).
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial castelul a fost abandonat,deoarece frontul era foarte aproape de el. În această situaţie castelul a fost devastat, fiind furate, pe lângă cărţile rare din biblioteca, toată mobila şi bunurile de valoare. In epoca comunista , castelul a devenit depozit, CAP apoi orfelinat pentru copii cu handicap.
Ecaterina Sturdza a donat castelul si tot domeniul Episcopiei Romane. Castelul a fost restaurat pe exterior dar partea interioara inca asteapta o mana Dumnezeiasca care sa ii redea stralucirea de altadata
Va recomand sa vizitati acest castel si manastirea ridicata drept ctitorie de catre familia Sturdza. Programul de vizitare este Sâmbăta și Duminica între orele 12.00 – 17.00, Miclauseni.