Degustarea vinului Chianti Classico, sau Galo Nero cum este cunoscut dupa emblema lui, m-a incitat sa fac o incursiune pe drumul vinului in regiunea Chianti, care inconjoara Florenta. Casele izolate, cu porti mari din fier forjat, alei strajuite de chiparosi si maslini, terase si turnuri cu statui mi-au luat rasuflarea. Panzano, Rada, Castelini di Chianti, sate asezate pe dealuri si coline impresurate de vita de vie, se lauda care mai de care cu vinurile de soi. Daca si Regina Ana a Angliei era dependenta de ele, oferindu-le cadou prietenilor si aliatilor sai, va dati seama ca acestea s-au pastrat in decursul anilor, fiind si acum la mare cautare in toata lumea. Turistii europeni, dar si americani, australieni si asiatici, se plimba pe stradutele inguste, pietruite, intra in enoteci si cumpara vinul de Chianti, cunoscandu-i valoarea.
Ultima zi din calatoria mea in Toscana mi-am petrecut-o in Florenta, orasul renascentin, cel in care marile minti ale lui Giotto, Michelangelo, Da Vinci, Dante Aligheri sau Amerigo Vespucci au trecut granitele artei si ale culturii, lasand marturie o vasta colectie de simboluri italienesti cu valoare inestimabila.
Mi-am dorit sa vad Florenta de pe apele raului Arno, care ajunge pana la Pisa si se varsa in mare.
Am rezervat un loc pe barca la ora 18.00, la asfintit. Imaginile redau singure frumusetea acestui giuvaier al Italiei. Ciao, Ciao Florenta!