Povestea mea incepe acum trei ani cand, mergand prinTransilvania pe urmele cetatilor si bisericilor fortificate, mi-am dorit sa vizitez castelele familiei de nobili maghiari Bethlen-Haller.
Citisem despre istoria zbuciumata a castelului din comuna Cetatea de Balta si aflasem ca este unul dintre cele mai frumoase castele din tara, mai ales ca fusese recent restaurat de catre Claudiu Necsulescu, patronul companiei de vinuri Jidvei.
Povestea despre castelul trecut prin foc şi sabie, aşezat pe o frumoasă terasă a unui deal blând din Cetatea de Baltă m-a impresionat si, impreuna cu cativa prieteni am ajuns in fata portii sale intr-o zi mohorata, zarind usor turnurile castelului invaluite in ceata. Am batut in poarta si am auzit pasi apropiindu-se de noi. Ne-a deschis un domn inalt, elegant care ne-a spus ca acest castel nu poate fi vizitat decat cu aprobarea proprietarului. Dezamagita, am plecat de la castel, cu dorinta de a ma reintoarce.
Anul acesta am avut ocazia sa intalnesc echipa de management Jidvei la Feeric Fashion Week in Sibiu, unde Jidvei era partener oficial si se prezenta cu superbul vin roze Mysterium. Intrand in vorba cu Doru Jidveian si Diana Pavelescu, le-am spus de dorinta mea de a vizita castelul Jidvei si spre surprinderea mea, m-au anuntat ca pot veni insotita de cativa prieteni!
Am lansat aceasta invitatie lui Michael Carrington si sotiei sale, Elisabeth Nobrega de Araujo, de la Fundatia Maria Nobrega, cunoscand misiunea lor de a restaura si proteja valorile culturale din Romania si din alte parti ale lumii. Stiam ca ei vor aprecia cel mai mult investitia si pasiunea cu care s-a readus la viata castelul!
Ajunsi la castel, ne-a intampinat Diana Pavelescu si Irina Incze, intendentul castelului. Fascinati de frumusetea dincolo de porti, am ascultat povestea castelului…
Astăzi, la castel se ţin degustările de vinuri Jidvei, se mai ţine câte un bal, cu ocazii speciale, sau se înveseleşte în toamnă, când Festivalul “Strugurele de Aur” dă semnalul că e vremea culesului. La poale se întinde de jur-împrejur comuna Cetatea de Baltă, iar în depărtare se intind plantaţiile de vii din Podgoria Târnavei.
Castelul a fost construit în jurul anului 1620, ca o replica după castelul Chambord, de pe valea Loarei si a fost în posesia a mai multor familii de nobili maghiari o perioadă de 150 de ani.
Ne-a uimit scara din lemn în formă de evantai, care este autentică!
’În perioada aceea, astfel de scări se făceau doar din piatră. În toată Europa există doar patru-cinci scări de genul acesta, construite din lemn’, ne-a povestit Irina Incze.
Am remarcat frumusetea fiecarui mobilier antic, a fiecarui obiect de arta de la tablouri, tapiterii pana la vesela, totul asezat cu inteligenta astfel incat sa pastreze aerul medieval al castelului, fara aglomerarea incaperilor.
‘Castelul a aparținut la vreo patruzeci de familii de nobili, a avut o viață aventuroasă, a fost donat, a fost moștenit, a fost pierdut la cărți, iar în timpul comunismului, castelul fiind naționalizat, aici s-a făcut șampania de Jidvei, fiindcă aparținea de IAS’.
Plimbandu-ma prin curtea castelului, m-am lasat patrunsa de aerul transilvanean, de istoria care parca ma invaluia cu povestile ei de altadata, priveam in sus la turnurile semete si ma gandeam ce inseamna sa iubesti valorile romanesti si sa investesti in ele.
Am luat pranzul la castel alaturi de Ana si Maria, fiicele dlui.Necsulescu si am degustat vinurile premium Jidvei- Maria-Feteasca Alba si Pinot Gris, Ana-Sauvignon Blanc si Chardonnay, care au completat perfect meniul creat de Chef Dana Dragut : antreuri cu pate de foie gras, supa crema de trufe si felul principal rata la cuptor cu piure de cartofi. La sfarsit am gustat Vinul Ars de Jidvei( un cognac extra fin).
Multumesc echipei Jidvei si familiei Necsulescu pentru indeplinirea dorintei mele!