L-am cunoscut pe Florin Voica cu cativa ani in urma. N-am crezut ca se poate dezvolta o prietenie atat de frumoasa dar poate pentru ca suntem amandoi Varsatori, artisti, visatori, perfectionisti, sinceri in dragostea pentru pasiunile noastre. Florin este Presedintele Asociatiei Sommelierilor din Romania. Este poate cel mai bun sommelier. Pentru mine, cel putin!
Iti poate povesti zile in sir despre vinuri, soiuri, constructia lor, buchetul, gustul etc etc. Si face din orice, o poveste! Inainte de a-l cunoaste stiam doar ca imi place vinul rosu si mai putin cel alb. Atat.
Acum, am fost invitata sa particip la concursul pentru Cel Mai Bun Sommelier din Romania. Am jucat rolul clientului pretentios. Banuim doar ca este o meserie grea dar nu credeam ca este atat de grea!
Atasez aici si articolul pe care l-am realizat impreuna cu Florin pentru o revista pe care am condus-o. Cred ca este o lectie buna de life-style!
Vinul a fost, este si va ramane, asa cum spuneau grecii antici, ‘’cadoul divin al zeilor’’.
Platon, in Legile sale, descria vinul ca fiind ‘’medicamentul dat pentru a securiza modestia sufletului si pentru a intari sanatatea si puterea corpului uman’’. Horace, cel mai mare poet liric grec, spunea despre vin ca ‘’aduce la lumina secretele ascunse ale sufletului’’.
Odysseu cugeta ‘’nu exista ceva mai frumos decat sentimental festiv care salasluieste in inimile oamenilor… cand mesele sunt incarcate de paine si carne si un sommelier aduce vinul… asta, dupa mintea mea, este perfectiunea’’.
Vinul, o fiinta lichida misterioasa care se naste, copilareste, se maturizeaza, se poate imbolnavi si muri, trebuie descoperit pentru a sti sa-l distingem de tagma bauturilor ‘plebee’. Astfel, un vin este sprinten, generos, suav, tandru, corpolent, puternic, etc. Vinul este o punte intre eu si ceilalti, un mare poet al omenirii, Charles Baudelaire spunand acum un veac si jumate: ‘’Daca vinul ar disparea din productia omenirii, cred ca s-ar produce in sanatatea si inteligenta locuitoril planetei noastre un gol, o absenta mai inspaimantatoare decat toate excesele de care este facut raspunzator’’.
Experientele placute dintr-un restaurant necesita cinci componente – ambianta placuta, mancare, bautura, serviciu si calitate. Serviciul le inglobeaza pe toate, un restaurant select ce are intotdeauna grija sa ai o stare de buna dispozitie, ocupandu-se in aceeasi masura si de alegerea vinului. O lista buna de vinuri este insotita de un sommelier, asa ca trateaza-l ca pe ghidul tau personal.
Cele 10 reguli care scot la iveala adevarul despre vinul tau
- Da, ai incredere in sommelierul tau, el nu este adversarul tau!
- Da, explica-I discret preferintele tale in materie de vin, dar deschide-ti inima si pentru noi experiente, prin degustarea de noi soiuri.
- Da, cere-i sa-ti arate pivnita. Asa, stabiliti o legatura de prietenie, vinul fiind liantul de comunicare. Plus, sommelierii sunt laudarosi asa ca, fa-le pe plac.
- Da, discuta despre magazinele de vinuri. Intotdeauna este bine sa fii informat.
- Da, pune-i orice intrebare. Este important sa descoperi raspunsuri pertinente la tot ceea ce ai auzit, ai prins din zbor sau ai crezut ca stii despre vinuri.
- Nu fi intimidat de lista de vinuri sau de un restaurant luxos. Clientul este Regele asa ca, poarta-te ca atare!
- Nu te teme sa discuti despre preturi (la un vin foarte scump) si vezi daca poti sa targuiesti un pic.
- Nu tolera sommelierii aroganti. Trimite-i la plimbare si cere o bere!
- Nu trebuie sa cunosti vinurile, asta nu este meseria ta, dar fii atent la discutia cu sommelierul si incearca sa furi niste secrete…
- Nu bea un vin care ti-a fost recomandat, dar care nu-ti place. Pana la urma… ’’de gustibus non disputandum’’…